Saradnja AP Vojvodine i kineske Provincije Guangdong

Bez autora
Oct 23 2011

Predsednik Vlade AP Vojvodine dr Bojan Pajtić i guverner Provincije Guangdong iz NR Kine Huang Huahua potpisali su u petak Memorandum o saradnji Vojvodine i Guandonga. Vojvodina i Guandung će razvijati dugoročne prijateljske odnose koji će biti na obostranu korist, kao i potencijale za saradnju u trgovini, investiranju, sportu, turizmu, kulturi i drugim oblastima. Potpisani sporazum odnosi se, pre svega, na privredu, na saradnju u oblasti univerziteta i saradnju u oblasti kulture i svim onim domenima u kojima postoje dodirne tačke između dve pokrajine. Dogovoreno je da će se dati puna podrška kineskim investitorima koji su pokazali snažan interes da ulože u oblastima energetike i visoke tehnologije. Vlada Vojvodine je izrazila spremnost da da snažnu podršku ovakvim nastojanjima, jer je oko 45 posto stranih investicija koje su došle u našu zemlju, realizovano na teritoriji Vojvodine, što je dokaz da su pouzdani partneri. Dogovoreno je da će se u samoj Kini promovisati i investicioni potencijal Srbije i mogućnosti izvoza naših proizvoda, kako iz agrarnog sektora, tako i iz drugih grana industrije.

Potpisan Memorandum o saradnji AP Vojvodine i kineske Provincije GuangdongPredsednik Vlade AP Vojvodine dr Bojan Pajtić i guverner Provincije Guangdong iz NR Kine Huang Huahua potpisali su u petak Memorandum o saradnji Vojvodine i Guandonga.

Vojvodina i Guandung će razvijati dugoročne prijateljske odnose koji će biti na obostranu korist, kao i potencijale za saradnju u trgovini, investiranju, sportu, turizmu, kulturi i drugim oblastima.

Potpisani sporazum odnosi se, pre svega, na privredu, na saradnju u oblasti univerziteta i saradnju u oblasti kulture i svim onim domenima u kojima postoje dodirne tačke između dve pokrajine. Dogovoreno je da će se dati puna podrška kineskim investitorima koji su pokazali snažan interes da ulože u oblastima energetike i visoke tehnologije. Vlada Vojvodine je izrazila spremnost da da snažnu podršku ovakvim nastojanjima, jer je oko 45 posto stranih investicija koje su došle u našu zemlju, realizovano na teritoriji Vojvodine, što je dokaz da su pouzdani partneri. Dogovoreno je da će se u samoj Kini promovisati i investicioni potencijal Srbije i mogućnosti izvoza naših proizvoda, kako iz agrarnog sektora, tako i iz drugih grana industrije.

Poseban značaj će se poklanjati saradnji u pet oblasti. Razvijaće se razmena delegacija "na visokom nivou", jačaće se ekonomsko-trgovinska saradnja, zatim kulturno-sporstka saradnja, te saradnja u naučnoj i prosvetnoj oblasti i, na kraju, saradnja u turizmu.

Potpisani memorandum značajan je korak, ne samo za Vojvodinu, već i za celu Srbiju u produbljivanju i učvršćivanju odnosa sa NR Kinom, najmnogoljudnijom zemljom sveta i zemljom sa najbrže rastućom svetskom ekonomijom.

Vuk Jeremić je izjavo da su Srbija i Kina bliski partneri i saveznici i odnosi Srbije i Kine se danas mogu okarakterisati kao odlični, jer se baziraju na uzajamnom poštovanju, poverenju i bezrezervnoj podršci. Takođe, i ekonomski odnosi su u uzletu, rekao je Jeremić i najavio nova ulaganja u projekte proizvodnje solarne energije i energije iz biomase, kao i mogućnost otvaranja jednog velikog proizvodnog postrojenja za telekomunikacionu opremu.

Kineska kompanija YTO radi u Novom Sadu i bila je prva kineska investicija u našoj zemlji. Predstavnici Guandonga su uzrazili spremnost da i druge kineske kompanije dođu na naše područje.

U petak je dogovoreno i učešće kineskih kompanija i investitora na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu, ali i o prezentovanju naših mogućnosti na sajmovima u ovoj kineskoj provinciji. Koristiće se one oblasti u kojima smo konkurentni, kao što je izvoz vina u Kinu, jer su ti proizvodi i kvalitetom i cenama konkurentni. Razgovarano je o izvozu kukuruza i drugih poljoprivrednih proizvoda, koji su deficitarni u njihovoj regiji.

Bojan Pajtić je rekao da su sporazumom potpisali i obaveznu saradnju između naših univerziteta. U Guandongu radi 110 univerziteta sa 1,3 miliona studenata. s obzirom na to da su pojedini fakulteti Univerziteta u Novom Sadu specijalizovani u konkretnim oblastima, postoje mogućnosti za razmenu profesora i studenata, za razmenu znanja i tehnologija.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik